Мистерията на роуминга


Мистерията на роуминга. Тази така разисквана тема във всички ешалони на магико-технологичното изкуство на мобилните телекомуникации. Отговори на въпроси от сорта на "Как работи?" и "Кой плаща?" са най-често задаваните и трудно разбираемите. Дали роумингът трябва да бъде включен от Вторник 9 часа и 58 минути, защото точно тогава излита самолета или обратното трябва да бъде изключен "Защото аз съм си се прибрал и повече няма да излизам"? Дали аз плащам сметката от София до КПП Андреево, а Айшето поема остатъка от цената от границата до Истанбул? Дали хилядате ми безплатни минути ще "важат" към групата ми от приятели по време на пребиваването ми на остров Бали на другия край на света? С такива къси въпроси можем да навлизаме още и още в тайните кътчета на Роумингландия, но за да избегнем поводи да се чустваме глупави, с няколко прости примера и определения ще хвърля светлина върху въпроса "Какво аджаба е Роуминъ?".
Роуминг (от анг. Roaming) е услуга на мобилните оператори по света, която предоставя възможността дадения абонат да скита и блуждае в чуждоземна територия без да бъде ограничен от контакт с най-близките си същества( майка, татко, крава, кашалот) и въобще всичко, което сте оставили зад гърба си за да изкарате една невероятна почивка в Дубай или да поберете ягодки няколко месеца в Англия. Личният ви мобилен оператор си е направил труда да сключи договорчета с другоземни мобилни оператори, за да може вашето телефонно апаратче да лови обхвата им. Тук е момента да добавя, че ако отивате в САЩ или Япония е хубаво да проверите, с какво апаратче заминавате, за да не се налага да си купувате ново, на място, защото техните мобилни мрежички работят на други магични честоти. Друг важен момент преди и по време на заминаване чужбина с роуминг е да сте премахнали барингите. Баринг не е митологично създание с голяма човка и копита, което също като гремлините от Бъгс Бъни, които саботират самолета му, да саботират вашия мобилен телефон. Не, баринг е един друг прекрасен начин за употреба на думата забрана. С кода #330*код-за-забрана# и зелена слушалка премахвате барингите от телефона си, с което спестявате необходимостта вашите роднини(майка, татко, крава, кашалот) да звънят на информационно обслужване, и да се излагат и злепоставят с твърдението, че "той ни му е фключен роминга, то казва, че абоната си е ограничил обажданията".Кодът за забрана може да научите от вашия мобилен оператор.
Когато услугата Роуминг бъде включена, тя е пасивна и не плащате "сметки за роминг" докато сте си в страната(освен ако не живеете в Лом и не тежите между 120-140кг и не сте избрали ръчно търсене на мрежа, май станаха доста условията). Услугата се включва в момента, в който апарата ви разпознае липсата на домашна мрежа и наличието на другоземна мрежа. От момента, в който се логне в чужда мрежа(като логне, означава да се регистрира), започва тарифирането според роуминг цените обявени от домашния оператор.
Относно тарифирането. Защото винаги се достига до момента, в който трябва да се обясни, кой колко как и защо плаща, ще въведа обозначения. Човекът, който ще пътува извън страната си и ще ползва услугата РОУМИНГ ще наречем Гастарбайтер. Човекът, който няма да пътува извън страната си и няма да ползва услугата РОУМИНГ ще наречем Селянин. Гастарбайтера плаща разговора си, когато се обажда на Селянина(без значение, колко безплатни минути има, колко вида групи са и пр.). Селянинът не заплаща нищо, когато Гастарбайтера го търси. Гастарбайтера плаща разговора си, когато Селянинът му се обажда(без значение, колко безплатни мамути има, колко вида супи са и пр.) и същевременно Селянина плаща разговора си на стандартната тарифа определена от оператора.
Доста сложно и необяснимо нали? Именно затова е наречено - МИСТЕРИЯТА НА РОУМИНГА. И именно за това има сравнително нормални и уравновесени хора, които чакат някой кашалот да ги потърси на 123/*88/123 и да изтърпят между 4-7 минути преди да приключат разговора и да се плеснат по челото.

0 comments: