Мобилните телефони са убийци на разни неща

GSMarena.com имат много хубава статия по-въпроса. Направена е с елегантно чувство за хумор и се отнася за всичките технологични джаджи, които са го отнесли от мобилния телефон. Като я четох си мислех, че мобилните отвяха и разни други неща – например телеграмите. Спомням си как едно време, от време на време можеше да биеш една телеграма на някой, който е на вилата си – примерно. От известно време телеграмата въобще не се предлагала като услуга. Как ли ще се чете Удхаус – много ми е чудно. Какво ли ще разбират от телеграмите на Бъртрам Устър. Ще знаят ли защо е кратък изказът? Ще има ли кой да им напомни, че се е плащало на дума? Отнесе го и писането на писма – сега на хартия, във формата на писмо пристигат само разни сметки и извлечения от банки. Преди имаше лепене на марки, писане, чакане, опити за грамотност, ароматизирана хартия – ще ти помни ли някой какво е „епистолярен роман”? Баба ти трънкина. Как ще се приема на Буковски „Поща”-та? На първо четене се сетих за телеграмата и за писмата, сигурно има и още неща, сигурно и възприятията ни за неподозирани от мен неща ще се променят по неподозиран за мен начин. Носталгия… и любопитство.

Да отговоря на позвъняването, да не отговоря на позвъняването

Calm Conflict Resolution
or
Call Center Representative
От време на време, когато ми звъни телефона се появява надпис unknown number или withheld number. Известно е още като CLIR, скрит номер, непознат номер и т.н. Както пред мен така и пред всеки собственик на мобилен телефон стои въпросът дали да се отговаря на тези повиквания или да не се отговаря. Тези, които са решири да филтрират обажданията си с blacklist, решават проблема сравнително лесно – на техническо ниво. Тези които имат по-обикновени апарати ще трябва да изтърпят звъненето или вибрирането на мобилния докато човекът от другата страна се откаже. Моята лична политика по въпроса е хаотична, понякога отговарям, понякога не отговарям. Всеки взима сам преценка според случая – според мен, обаче трябва да се отговаря на тези обаждания. Ако ситуацията не позволява отговор, може би по-скоро е добре изцяло да се изключи телефона. Много хора звънят със скрит номер по невнимание, от незнание или защото са забравили да си настроят телефона. А ако някой Ви търси за разрешаване на конфликт и разчита, че ще се излъжете да отговорите – може би пък е по-добре да разрешите конфликта.

.... OFF!

Пише по вестниците и казват по новините, че българите намалявали. Намаляват те. Намаляват и гражданите. Намаляват и нормалните. Намаляват и здравите. Увеличават се селяните (разбирай не хората, които живеят в села, а ония дето главите им са изтърбушени отвътре и напълнени с плява и тор). Хората намаляват. Увеличава се пенсионната възраст. Все повече жени емигрират. И така ще стане, че глупавите бели мъже ще работят до смърт, за да изхранят и да произведат мръсни, гадни, крадливи мангалчета (да не си помислите, че съм расист или ксенофоб – неее, мангалчета са малки старинни уредчета за отопление – мръсни са от саждите, произвеждат се от ковачи – главно мъже, гадни са, защото се правят трудно, и са крадливи, защото изгарят толкова много дърво, че не е истина).

Въпросите

Въпросите морално етически не са като въпросите орално фалически. Не е като да пишеш „кур” на стената на историческата забележителност и да прославяш родните дружества туристически. Сложни са тези неща – много. Идва ли се на работа по-къси гащи? Да се изпляскам ли с колегата/колежката или не? Дали пък да не прецакам шефа? Защо да не подгъзурча куйрука и да не стана кафяв нос – и без това всичко отива по дяволите, поне аз да съм добре? Да взема ли пък да си свърша работата? Защо да не поскрия данъци? Но няма какво да го мисли човек, дето викаше един приятел: „Мразим да мислим, защото се потим и миришем лошо!” Та така… Вторник.
Шибана работа е вторника, не е гаден като понеделник, но е и далеч от преполовяването на седмицата. Недоклатена колежка е изпаднала в киселинно състояние, което вероятно й изтребва яйцеклетките до една, а видимото проявление на киселинността е отровно мълчание. Не съвсем, чува се как хрупа някакви гризини. Чакам шефа да излезе за обяд, за да мога спокойно да пафкам цигари на балкона. Докато този момент дойде трябва да оценявам работата на хората – бих им наджаскал отлични оценки на всички с едно тряскане на клавиш, но по закона на всеобщата гадост е невъзможно да сложиш групова оценка – те ти тебе булка интелигентен софтуер. Усещам как ме налазва погнуса, мирова скръб и всеобхватна мизантропия. Дали пък с мен нещо не е наред?

Покана за рожден ден

Получих покана, но няма да отида. Обадих се сутринта  да му честитя рождения ден. "Добро утро, ... ми, честит рожден ден! Да си жив и здрав!" "А, благодаря, ти как си?" "Добре съм, вие как сте!" "Добре сме. В неделя ще се чествам, ако искаш ела!". Не, бе, не искам, ако ти искаше да ме поканиш щеше да ми се обадиш по-рано и да ме поканиш, вероятно преди рождения ти ден. И тук аз съм кретен, че въобще продължвам да говоря с него: "Къде?" "У нас." Тук вече се сещам, че не ти ща и поканата и чудото и казвам: "Знаеш, че в събота и неделя обикновено работя, няма да дойда." "Добре" - ми казва той с облекчение. "Хайде, приятно прекарване и чао." "Чао." 

Един лев

Прибирам се спокойно днес през градинката на народния театър и някакъв розов чичка идва и на чист английски език ме пита говоря ли английски. Говоря бе, чичка. И дай назаем един лев тогава, че идвам от Ямбол и ми се счупи колата. И ми го вика това на чист английски отново. А пък аз на езика на Шекспира му отговарям.  А, не, да ги немаме такива, чичка, тая врътка я знаем много хора. Ще трябва да измислиш нещо друго. Ебаси - научили сме англичаните да маат по центъра и да крънкат по левче. Вива Булгария, Вива, екс булгария, вече Мангалия. И обмяната на международен опит също - Вива!

Обещавам пак да почна да пиша

Обещавам пак да започна да пиша, но този път ще гледам да не е за глупости, а за някакви сериозне неща.